Jak zadbać o zdrowe serce na lata?
Zdrowie naszego serca wypracowujemy przez lata, a prawidłowa dieta i styl życia są kluczowym tego aspektem. Dlatego im wcześniej zaczniemy dbać o serce, tym lepiej! Choroby sercowo-naczyniowe od dziesiątek lat stanowią główną przyczynę śmierci w Polsce. Odpowiadają za ponad połowę wszystkich zgonów po 65 roku życia i prawie 30% śmierci przedwczesnych (do 65 roku życia).
Jednym z powodów, dlaczego choroby sercowo-naczyniowe dominują wśród przyczyn zgonów, jest fakt, że to duża grupa różnych schorzeń. Zalicza się do nich zarówno wady serca, jego niewydolność, zaburzenia rytmu oraz choroby dotyczące naczyń krwionośnych - miażdżyca, nadciśnienie, zakrzepica… Jest ich wiele, jednak na większość z tych chorób zapracowujemy sami - przez lata. Co w takim razie możemy zrobić?
Potrzebne są nam tylko trzy kroki:
- Znalezienie nieprawidłowości w organizmie, które prowadzą do chorób serca.
- Odkrycie jak zapobiegać tym nieprawidłowościom.
- Skuteczne wcielenie naszej wiedzy w życie.
Mam dobrą wiadomość - ktoś już to zrobił. Sprawdził, przetestował i odniósł sukces. Mamy twarde dowody na to, że wprowadzenie odpowiednich zmian prowadzi do konkretnych efektów. W tym artykule opowiem jak to się stało i mam nadzieję - przekonam, że warto dbać o swój styl życia.
Krok pierwszy - wielkie odkrycia
Ponad siedemdziesiąt lat temu, w 1948 roku, rozpoczęło się badanie Framingham Heart Study. Idea była następująca – dowiedzieć się, dlaczego Amerykanie coraz częściej zapadają na choroby sercowo-naczyniowe. W tamtych czasach nie wiązano m.in. palenia papierosów z chorobami serca, co daje nam pewien obraz, z jakiego poziomu wiedzy startowano.
Skala tego badania była ogromna. Polegało na wieloletniej obserwacji ponad 5 tysięcy osób w wieku 30-62 lat mieszkających we Framingham w stanie Massachusetts. Mieszkańcy badani byli co 2 lata. Przeprowadzano wywiad zdrowotny, badanie lekarskie, pomiary antropometryczne, pomiary ciśnienia, badanie krwi. Szukano powiązań między badanymi aspektami, a występowaniem chorób sercowo-naczyniowych. Po prawie 20 latach do badania włączeni zostali potomkowie badanych, a po 2000 roku kolejne pokolenie i tak trwa do dziś, wciąż przynosząc nowe informacje.
Framingham Heart Study można uznać za badanie przełomowe, zarówno ze względu na jego skalę, jak i na informacje, jakich dostarczyło. Na podstawie analizy dużej ilości danych, wyciągnięte zostały wnioski, że ryzyko chorób sercowo-naczyniowych zwiększają:
- otyłość i cukrzyca,
- palenie tytoniu,
- wysoki poziom cholesterolu LDL,
- wysokie ciśnienie.
Natomiast regularna aktywność fizyczna działa prewencyjnie, a więc korzystnie dla serca i układu krwionośnego. Z paleniem i aktywnością fizyczną sprawa jest dość prosta - z jednej czynności powinniśmy zrezygnować, a z drugą się polubić. Jednak skąd biorą się pozostałe nieprawidłowości?
Sprawdźmy to, pójdźmy krok dalej.
Krok drugi - jak zapobiegać
Kolejnym dużym, tym razem międzynarodowym badaniem, było Seven Countries Study. Jak nazwa wskazuje, badano mieszkańców siedmiu krajów: USA, Japonii, Jugosławii, Grecji, Finlandii, Holandii i Włoch. Seven Countries Study rozpoczęto w 1958 i przez 6 lat badano prawie 13 tysięcy mężczyzn w wieku 40-59 lat. Szukano zależności między prowadzonym stylem życia (w tym sposobem żywienia) a występowaniem choroby niedokrwiennej serca, czyli przyczyny zawałów.
Kontrolowany był poziom cholesterolu, ciśnienie, wykonywano pomiary antropometryczne, pytano o palenie. Wśród losowej próbki uczestników badania przeprowadzono szczegółowe wywiady żywieniowe. Po 5 i 10 latach powtórzono badania, a kontrolę umieralności prowadzono co 5 lat, przez okres 25 lat.
W czasie trwania badania, z powodu choroby niedokrwiennej serca, zmarło 1500 badanych. Najwięcej w USA i Finlandii, najmniej na terenie Grecji, Japonii i Włoch. W badaniu poszukiwano zależności między dietą a umieralnością. Dlatego też poddano szczegółowej analizie sposoby żywienia mieszkańców poszczególnych krajów. Odnotowano, że najsilniejszy wpływ na umieralność miało spożycie masła. Poza tym negatywnie wpływały również pojawiające się w diecie: mięso, mleko, smalec (jako źródła nasyconych kwasów tłuszczowych) oraz ciasta, cukier i twarda margaryna. Natomiast korzystnie działały: nasiona roślin strączkowych, oleje roślinne, ryby i warzywa. Badanie Seven Countries Study było kamieniem milowym w zdefiniowaniu pojęcia diety śródziemnomorskiej. Dostarczyło silnych dowodów na to, że jest to wyjątkowo zdrowy model żywienia. Więcej na temat fenomenu diety śródziemnomorskiej przeczytasz w artykule Dieta śródziemnomorska - dobra na wszystko.
Produkty, których spożycie powiązano ze śmiertelnością z powodów sercowo-naczyniowych, mają wpływ zarówno na występowanie otyłości i cukrzycy, jak i na ciśnienie krwi i poziom cholesterolu. Jak pokazało badanie Framingham - są to przyczyny chorób serca.
Wiemy już naprawdę dużo, pójdźmy jeszcze krok dalej.
Krok trzeci - skuteczne działania i spektakularne efekty
Finowie wzięli sobie do serca słaby wynik w badaniu Seven Countries Study. W 1972 roku zainicjowali profilaktyczny Program Północna Karelia. Jego nazwa wywodzi się od regionu we wschodniej Finlandii, gdzie występowanie chorób serca było najwyższe. Tam rozpoczęto działania profilaktyczne, a po 5 latach zostały rozszerzone na cały kraj.
Program zakładał szeroko pojętą edukację żywieniową społeczeństwa. Miała ona doprowadzić do:
- zmniejszenia liczby osób palących,
- obniżenia poziomu cholesterolu,
- redukcji ciśnienia tętniczego.
W konsekwencji miała zmniejszyć się śmiertelność z powodów sercowo-naczyniowych, szczególnie u mężczyzn w średnim wieku, ponieważ to właśnie ta grupa badana była w Seven Conutries Study.
Do obniżenia poziomu cholesterolu i ciśnienia krwi miały prowadzić zmiany żywieniowe. Przede wszystkim zmniejszenie spożycia nasyconych kwasów tłuszczowych (pochodzących z masła, tłustych produktów mlecznych, mięsa) i soli.
Finowie podeszli do sprawy na poważnie, całościowo. Przyjęto zmiany legislacyjne - dotyczące odpowiedniego znakowania produktów. Przemysł rolniczy rozpoczął produkcję rzepaku (na olej rzepakowy), a przemysł spożywczy - niskotłuszczowych produktów mlecznych. W telewizji emitowane były programy edukacyjne. Organizowano inicjatywy na poziomie lokalnym, takie jak wspólne lekcje gotowania, a także rywalizacje między gminami o osiągnięcie wyższych spadków cholesterolu u mieszkańców. Gmina, która odniosła lepsze wyniki otrzymywała dofinansowanie na budowę ścieżek rowerowych czy spacerowych. Zachęcano do uprawiania sportu - otwierano centra sportowe, wytyczano trasy do narciarstwa biegowego.
Zmiany były przeprowadzone na szeroką skalę, co przyniosło oczekiwane efekty. Już w pierwszych latach po ich wprowadzeniu, odnotowano spadek we wszystkich zakładanych parametrach. Kontynuowanie Programu przez lata spowodowało, że wśród mężczyzn w średnim wieku z Północnej Karelii:
- liczba palących zmniejszyła się z 52% do 31%,
- o 17% spadł średni poziomu cholesterolu we krwi,
- obniżone zostało średnie ciśnienie tętnicze krwi.
W efekcie osiągnięto coś naprawdę spektakularnego - zmniejszenie umieralności z powodu choroby niedokrwiennej serca o 73%. W skali całego kraju rezultaty były niewiele mniejsze, spadek wyniósł 65%. Dodatkowo, w związku ze znaczą redukcją palenia spadła śmiertelność związana z nowotworem płuc - o 70% w Północnej Karelii i o 60% w całej Finlandii. Jakie zmiany w diecie pozwoliły osiągnąć takie efekty?
- 3-krotnie zwiększono spożycie warzyw,
- 2-krotnie zwiększono spożycie ryb,
- z 90% do 7% zmniejszyła się liczba osób deklarujących spożycie masła, na korzyść spożycia olejów roślinnych (m.in. rzepakowego),
- chude mleko wyparło prawie całkowicie mleko tłuste,
- obniżono spożycie soli w diecie o jedną trzecią.
Dodatkowo zwiększona została aktywność fizyczna.
Warto zapamiętać!
Jak udowodnili Finowie, do osiągania wielkich zmian potrzeba nie tylko wiedzy, ale też samozaparcia i konsekwencji. Pomimo trudności, z jakimi wiązało się wywrócenie do góry nogami ich dotychczasowego sposobu żywienia, wytrwali w przedsięwziętych postanowieniach i osiągnęli sukces.
Podążając za ich przykładem, jeśli chcemy żeby nasze serce służyło nam w zdrowiu przez lata, powinniśmy zadbać przede wszystkim o:
- aktywność fizyczną,
- zrezygnowanie z palenia tytoniu,
- właściwy sposób odżywiania, a przede wszystkim:
- ograniczenie źródeł tłuszczów nasyconych - masła, smalcu, tłustych mięs, tłustych produktów mlecznych, na rzecz tłuszczów roślinnych - oliwy z oliwek, oleju rzepakowego, nasion i orzechów,
- ograniczenie spożycia cukru,
- większe spożycie warzyw, szczególnie nasion roślin strączkowych,
- większe spożycie ryb.
Dietą, która łączy w sobie wszystkie te pozytywne aspekty i została wielokrotnie uznana za najzdrowszy model żywienia, jest dieta śródziemnomorska. O tym jak wygląda i jakie korzyści płyną z jej stosowania przeczytasz w artykule Dieta śródziemnomorska - dobra na wszystko.
Piśmiennictwo
- Główny Urząd Statystyczny – Prognoza ludności na lata 2014-2050: http://stat.gov.pl/files/gfx/portalinformacyjny/pl/defaultaktualnosci/5469/1/5/1/prognoza_ludnosci_na_lata____2014_-_2050.pdf
- https://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php?title=Causes_of_death_statistics/pl#Zmiany_w_latach_2006.E2.80.932016
- http://www.nursing.com.pl/Aktualnosci_Framingham_Heart_Study__podstawowy_model_bada_epidemiologicznych_chorb_ukadu_sercowo-naczyniowego_942.html
- Krystyna Knypl: Czego dowiedzieliśmy się dzięki Framingham Heart Study? https://gazeta-dla-lekarzy.com/index.php/wybrane-artykuly-1/artykuly-pogladowe/530-czego-dowiedzielismy-sie-dzieki-framingham-heart-study
- Bhargava A.: A longitudinal analysis of the risk factors for diabetes and coronary heart disease in the Framingham Offspring Study. Population Health Metrics, 2003, 1
- Puja K. Mehta, Janet Wei, Nanette K. Wenger: Ischemic Heart Disease in Women: A Focus on Risk Factors. Ischemic Heart Disease in Women: A Focus on Risk Factors
- Cierniak-Piotrowska M., Marciniak G., Stańczak J.: Statystyka zgonów i umieralności z powodu chorób układu krążenia. W: „Zachorowalność i umieralność na choroby układu krążenia a sytuacja demograficzna Polski” pod red. Zbigniewa Strzeleckiego i Janusza Szymborskiego. XII 2015
- Cichocka A.: Dieta śródziemnomorska w profilaktyce pierwotnej choroby niedokrwiennej serca. Endokrynologia, Otyłość i Zaburzenia Przemiany Materii 2005, tom 1, nr 3, s. 30–39
- Puska P.: Successful prevention of non-communicable diseases: 25 year experiences with North Karelia Project in Finland. Public Health Medicine 2002, 4, 1, 5-7
- Puska P., Salonen J., Nissinen A i wsp.: Change in risk factors for coronary heart disease during years of a community intervention programme (North Karelia project). British Medical Journal 1983, 287, 1840-1844
- State of Health in the EU, Polska, Profil systemu ochrony zdrowia, 2019
- Kłos A.: Zróbmy to po fińsku. Vege 2012, 9. https://vege.com.pl/2012/09/09/zrobmy-to-po-finsku/
- Cybulska B.: North Karelia Project - jak odżywianie wpływa na choroby układu krążenia. Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej.
- Vartiainen E., Laatikainen T., Tapanainen H., Puska P., Changes in serum cholesterol and diet in North Karelia and all Finland. Global Heart, 2016, 11, 179-184.
- Jousilahti P., Laatikainen T., Salomaa V. i wsp., 40-year CHD mortality trends and the role of risk factors in mortality decline. The North Karelia Project experiance. Global Heart, 2016, 11, 207-2012
- Jousilahti P., Laatikainen T., Peltonen M. i wsp., Primary prevention and risk factor reduction in coronary heart disease mortality among working aged men and women in eastern Finland over 40 years: population based observational study. Brit. Med. J., 2016, 352