Logo

Nazywam się Aleksandra Pichur
i miło mi Cię tu widzieć!

Jestem tutaj, bo chciałabym pomóc innym w zmianie:

  • nawyków żywieniowych na zdrowsze,
  • samopoczucia na lepsze,
  • masy ciała na tę upragnioną.

Od kilku lat współpracuję z pacjentami w gabinecie i online, dzieląc się zdobytą wiedzą w przystępny sposób. Pokazuję, że dieta może przynieść nie tylko świetne efekty, ale również dobrze smakować i być prosta w stosowaniu.

Tworząc treści na tę stronę opieram się na źródłach naukowych. Moim celem jest przełożenie specjalistycznej wiedzy na nasze codzienne decyzje żywieniowe. Mam nadzieję, że znajdziesz tutaj informacje, które pomogą Ci lepiej zrozumieć dlaczego warto odżywiać się zdrowo oraz co to tak naprawdę znaczy.

Aleksandra Pichur picture

Wykształcenie

Wykształcenie zdobyłam na Uniwersytecie Medycznym we Wrocławiu, gdzie po 5 latach studiów uzyskałam tytuł magistra dietetyki. Do swoich sukcesów naukowych zaliczam:

Nagroda rektora „Dyplom Roku”
za ukończenie studiów magisterskich
z najlepszym wynikiem na Wydziale

II miejsce na ogólnopolskim
Turnieju Wiedzy Dietetycznej NUTRIADA

Jestem również absolwentką kierunku Psychodietetyka na Uniwersytecie WSB Merito w Gdyni.

Ukończyłam szkolenie SOIT (School of Insulinresistance Therapy) zakończone egzaminem, uzyskując tytuł Specjalisty Polecanego Insulinoopornym.

Ukończyłam także dodatkowe szkolenia:

  • Hipoglikemia reaktywna - postępowanie dietetyczne - prowadzone przez dr Damiana Parola
  • Dieta w chorobach tarczycy - niedoczynność i Hashimoto - prowadzone przez Małgorzatę Słomę-Krześlak
  • Podstawy psychodietetyki - w Ogólnopolskim Centrum Zaburzeń Odżywiania
  • Psychologia dla dietetyka - prowadzone przez Magdalenę Hajkiewicz-Mielniczuk
  • Żywienie kobiet w ciąży i w czasie karmienia piersią - prowadzone przez Magdalenę Jackowską
  • Dietoterapia zaburzeń płodności i profilaktyka - kurs multiekspercki organizowany przez A4® Academy
  • Żywienie i suplementacja w zaburzeniach pracy przewodu pokarmowego - prowadzone przez Tadeusza Sowińskiego
  • Doustna suplementacja pokarmowa w leczeniu niedożywienia - w Poradni Żywienia Klinicznego
  • Żywienie osób aktywnych - organizowane przez Akademię Dietetyki Sportowej

Specjalizacja

W codziennej pracy pomagam przede wszystkim pacjentom z:

  • insulinoopornością,
  • nadwagą i otyłością,
  • chorobami tarczycy (m.in. Hashimoto),
  • zaburzeniami ze strony przewodu pokarmowego (m.in. zespół jelita drażliwego, SIBO).

Prowadzę kobiety w ciąży i mamy karmiące. Pomagam także zadbać o właściwą dietę w czasie planowania potomstwa.


Obecnie nie pracuję z zawodowymi sportowcami i małymi dziećmi, jednak jeśli tylko jesteś takim pacjentem i potrzebujesz pomocy, z chęcią pokieruję Cię do odpowiedniego dietetyka.

Aleksandra Pichur picture

Jak pracuję?

Przede wszystkim słucham pacjenta. Skupiam się na jego celach, oczekiwaniach oraz preferencjach żywieniowych i trybie życia. Dostosowuję terapię żywieniową do stanu zdrowia, uwzględniam wyniki badań, w razie potrzeby zachęcam do wykonania dodatkowych. Podczas wywiadu pytam zarówno:

„Czy występują u Pani/Pana dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego?”

jak również

„Czy lubi Pani/Pan hummus?”

Uważam, że dieta może być skuteczna tylko wtedy, kiedy jest dopasowana do potrzeb i preferencji pacjenta.

Zobacz co pacjenci sądzą o naszej współpracy

Ta strona stosuje pliki cookie w celu świadczenia usług. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na używanie cookies. polityka prywatności