Czy warto przejść na dietę wegetariańską?
„Wegetarjanie, ssaki roślinożerne o niewykształconem podniebieniu.
Obchodzą się bez jaj, mięsa a nawet mleka
- bez tego ostatniego zazwyczaj dopiero od drugiego roku życia.
Dla zasady żenią się z kobietami bardzo chudemi.
Życie ich jest wegetacją, stąd pochodzi ich nazwa.”
Obchodzą się bez jaj, mięsa a nawet mleka
- bez tego ostatniego zazwyczaj dopiero od drugiego roku życia.
Dla zasady żenią się z kobietami bardzo chudemi.
Życie ich jest wegetacją, stąd pochodzi ich nazwa.”
Powyższy opis wegetarian pochodzi ze „Słownika prawdy i zdrowego rozsądku” wydanego w ubiegłym stuleciu. Na szczęście czasy nieprzychylnego patrzenia na bezmięsny model żywienia dawno minęły. W ostatnich latach dieta wegetariańska zyskuje coraz więcej zwolenników. Według badań przeprowadzonych przez Uniwersytet SWPS w Warszawie w styczniu 2021 roku, już 7% Polaków stosuje dietę bezmięsną.
Co ciekawe, jeszcze kilka lat temu głównym motywem do podjęcia takiej decyzji były względy etyczne. Obecnie dieta wegetariańska coraz częściej kojarzona jest nie tylko z troską o zwierzęta, ale także o własne zdrowie. Liczne badania naukowe wykazały, że roślinny model żywienia może zapobiegać występowaniu chorób cywilizacyjnych. Z drugiej strony, może wiązać się z niedoborami pokarmowymi.
W takim razie czy wykluczenie mięsa z diety to dobry pomysł? Jakie korzyści może przynieść stosowanie diety wegetariańskiej? Czy dieta wegetariańska jest dla każdego? Na co uważać przy takim modelu żywienia i jak uniknąć potencjalnych niedoborów? Odpowiedzi na te pytania znajdziesz w poniższym artykule.
Kim jest wegetarianin
Wegetarianin to określenie dość szerokie, obejmujące osoby stosujące różne formy diety bezmięsnej. Do najpopularniejszych diet wegetariańskich należą:
Laktowegetarianizm - spożywane są produkty roślinne, mleko i jego przetwory.
Laktoowowegetarianizm - spożywane są produkty roślinne, mleko i jego przetwory oraz jaja.
Zgodnie z zaleceniami Polskiego Konsultanta Krajowego w dziedzinie pediatrii oraz Zespołu Ekspertów - jest to jedyna forma wegetarianizmu, którą dopuszcza się u dzieci w wieku rozwojowym.
Pescowegetrianizm - spożywane są produkty roślinne, ryby i owoce morza.
Fleksiwegetarianizm - zakłada ograniczenie mięsa na co dzień, za to dopuszczone jest spożywanie go poza domem, na przyjęciach czy uroczystościach.
W 2021 roku fleksitarianizm zajął trzecie miejscu w rankingu na najzdrowszą dietę według U.S. News and World Report.
Weganizm - spożywane są jedynie produkty roślinne.
Witarianizm - odmiana weganizmu, która zakłada dodatkowo, że produkty nie mogą być przetworzone. Spożywane są tylko warzywa i owoce na surowo.
W treści artykułu określeniem “wegetarianin” oraz “dieta wegetariańska” opisuję lakto- i laktoowowegetarianizm. Inne formy wegetarianizmu są nazywane odpowiednimi określeniami.
Kiedy dieta wegetariańska przyniesie korzyści?
Samo definiowanie się jako wegetarianin nie oznacza, że nasza dieta będzie zdrowa. Możemy przecież zjeść na śniadanie tosty z dżemem, na obiad zaserwować frytki z wysokoprzetworzonym kotletem sojowym a’la schabowy, a w ramach kolacji posilić się pizzą margherita. Będzie wegetariańsko, ale nie będzie zdrowo.
Jeśli chcemy czerpać korzyści z diety bezmięsnej powinniśmy zadbać o najważniejszy jej aspekt. Co to takiego?
W ostatnich latach ubiegłego wieku dieta roślinna stała się tematem coraz liczniejszych badań naukowych. Zainteresowanie tym modelem żywienia wzrosło przede wszystkim ze względu na obserwacje nawyków żywieniowych i stanu zdrowia mieszkańców Azji i basenu Morza Śródziemnego. Odnotowano, że tamtejsze populacje charakteryzują się rzadkim występowaniem chorób dietozależnych i wysoką średnią długością życia. Czynnikiem wspólnym dla wszystkich tych populacji jest wysokie spożycie produktów roślinnych. Tak więc kluczem do zdrowia wydaje się być oparcie się w naszym codziennym jadłospisie na roślinach.
Dieta wegetariańska - na zdrowie!
Prawidłowo zbilansowana dieta wegetariańska, obfitująca w produkty pochodzenia roślinnego, może przynosić wiele korzyści zdrowotnych. Wiąże się z wyższym spożyciem pozytywnych dla zdrowia składników: błonnika, nienasyconych tłuszczów, białka roślinnego, witamin C i E, kwas foliowego, karotenoidów, magnezu i biologicznie czynnych związków roślinnych (bioflawonoidów).
Poniżej przedstawione są najważniejsze efekty takiej diety, potwierdzone licznymi badaniami naukowymi.
Mniejsze ryzyko nadwagi i otyłości
Opieranie się na produktach roślinnych sprawia, że nasza dieta staje się mniej gęsta energetycznie. Inaczej mówiąc - spożywając objętościowo taką samą porcję jak wszystkożerca, dostarczamy mniej kalorii. W konsekwencji wegetarianie rzadziej zmagają się z problemem nadwagi i otyłości.
Poniżej przedstawione są najważniejsze efekty takiej diety, potwierdzone licznymi badaniami naukowymi.
Mniejsze ryzyko nadwagi i otyłości
Opieranie się na produktach roślinnych sprawia, że nasza dieta staje się mniej gęsta energetycznie. Inaczej mówiąc - spożywając objętościowo taką samą porcję jak wszystkożerca, dostarczamy mniej kalorii. W konsekwencji wegetarianie rzadziej zmagają się z problemem nadwagi i otyłości.
Zdrowsze serce
Według badań wegetarianie rzadziej cierpią na chorobę niedokrwienną serca, czyli chorobę wieńcową. Wynika to przede wszystkim z niższego spożycia nasyconych kwasów tłuszczowych i cholesterolu, a w efekcie lepszych poziomów cholesterolu całkowitego, LDL i trójglicerydów we krwi. Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o temacie cholesterolu, zapraszam do przeczytania artykułu Cholesterol - temat nie tylko dla starszych!
Analiza kilku badań (m.in. z Wielkiej Brytanii, Niemiec, Holandii i Stanów Zjednoczonych) wykazała, że wegetarianie mieli średnio o prawie 30% mniejsze ryzyko przedwczesnej śmierci z powodu choroby wieńcowej. Mając na uwadze, że choroby serca są przyczyną co czwartego zgonu na świecie, można uznać to za naprawdę sporą korzyść dla zdrowia. W Polsce codziennie z powodu zawału serca umiera średnio 100 osób.
Dodatkową korzyścią dla serca jest niższe spożycie sodu przez wegetarian, co wiąże się z mniejszym ryzykiem wystąpienia nadciśnienia.
Analiza kilku badań (m.in. z Wielkiej Brytanii, Niemiec, Holandii i Stanów Zjednoczonych) wykazała, że wegetarianie mieli średnio o prawie 30% mniejsze ryzyko przedwczesnej śmierci z powodu choroby wieńcowej. Mając na uwadze, że choroby serca są przyczyną co czwartego zgonu na świecie, można uznać to za naprawdę sporą korzyść dla zdrowia. W Polsce codziennie z powodu zawału serca umiera średnio 100 osób.
Dodatkową korzyścią dla serca jest niższe spożycie sodu przez wegetarian, co wiąże się z mniejszym ryzykiem wystąpienia nadciśnienia.
Prewencja cukrzycy typu 2
Wysokie spożycie błonnika na diecie roślinnej działa prewencyjnie w stosunku do cukrzycy typu 2. Zgodnie z wynikami badań, każda z odmian wegetarianizmu charakteryzuje się konkretnie niższym ryzykiem wystąpienia tej choroby w porównaniu z nie-wegetarianami.
Osoby już chorujące na cukrzycę również mogą obserwować pozytywne skutki zdrowotne diety wegetariańskiej. Wysokie spożycie produktów roślinnych pomaga obniżać poziomy glukozy na czczo oraz hemoglobiny glikowanej (wskaźnika, który informuje o średnich poziomach glukozy w przeciągu kilku ostatnich miesięcy).
Osoby już chorujące na cukrzycę również mogą obserwować pozytywne skutki zdrowotne diety wegetariańskiej. Wysokie spożycie produktów roślinnych pomaga obniżać poziomy glukozy na czczo oraz hemoglobiny glikowanej (wskaźnika, który informuje o średnich poziomach glukozy w przeciągu kilku ostatnich miesięcy).
Prewencja niektórych typów nowotworów
Dieta wegetariańska wiąże się z niższym ryzykiem wystąpienia nowotworów jelita grubego, piersi i prostaty. Jest to prawdopodobnie wynikiem wysokiego spożycia korzystnych dla zdrowia związków roślinnych (bioflawonoidów), które mają właściwości przeciwzapalne i przeciwnowotworowe.
Zmniejszenie stanu zapalnego
Jednym z najbardziej typowych wskaźników stanu zapalnego jest poziom białka C-reaktywnego we krwi. Po dwóch latach stosowania diety wegetariańskiej obserwuje się spadek jego poziomu, co świadczy o redukcji stanów zapalnych w organizmie.
Dłuższe życie
W kilkuletnim badaniu, które analizowało wpływ stosowanej diety na umieralność z różnych przyczyn, odnotowano niższą liczbę zgonów wśród wegetarian niż wśród nie-wegetarian. Może to być efektem wszystkich wcześniej wymienionych korzyści, a więc po prostu zdrowszych organizmów. Silniejsze różnice obserwowano wśród mężczyzn niż wśród kobiet i były one niezależne od odmiany wegetarianizmu.
Dieta wegetariańska - dla kogo?
Już 2009 roku Amerykańskie Stowarzyszenie Dietetyczne wydało oświadczenie, że odpowiednio zbilansowana dieta wegetariańska jak i wegańska, mogą przynosić korzyści zdrowotne i nie ma przeciwwskazań do tego, aby stosowały je nawet kobiety ciężarne. Podobne stanowisko wydało Kanadyjskie Stowarzyszenie Dietetyczne.
Polski Instytut Żywności i Żywienia również przedstawił pozytywne stanowisko w kwestii prawidłowo zaplanowanej diety wegetariańskiej. Zgodnie z zaleceniami, odmiana laktoowowegetariańska i laktowegetariańska może być stosowana przez dorosłych jak i dzieci, jednak nie zaleca się stosowania diety wegańskiej w wieku rozwojowym.
Potencjalne niedobory na diecie wegetariańskiej
Choć dieta oparta na roślinach może przynieść wiele korzyści zdrowotnych, to jest mimo wszystko dietą eliminacyjną. Jak każda z takich diet, przy nieprawidłowym zbilansowaniu może powodować występowanie niedoborów pokarmowych.
Jak do nich nie dopuścić? Pomóc może wiedza o tym, w jakich produktach znajdują się składniki narażone na potencjalne niedobory.
Ze względu na specyfikę diety wegańskiej, wykluczającej wszystkie produkty pochodzenia zwierzęcego, o tym jak zadbać o jej prawidłowe zbilansowanie przeczytasz w osobnym artykule (w przygotowaniu).
W takim razie, gdzie wegetarianin może znaleźć:
- pełnowartościowe białko - w produktach mlecznych, rybach, jajach;
- kwasy omega-3 - w orzechach włoskich, nasionach chia i lnu, oleju lnianym, rzepakowym, tłustych rybach morskich (pescowegetarianie);
- witaminę D - w grzybach, rybach (pescowegetarianie), żółtku jaja (laktoowowegetarianie); jednak należy pamiętać, że aktualne rekomendacje są takie, aby suplementować tę witaminę, szczególnie w okresie jesienno-zimowym;
- witaminę A - w jajach i rybach (pescowegetarianie); w produktach roślinnych takich jak dynia, marchew, morela, szpinak, jarmuż i czerwona papryka znajdziemy beta-karoten, czyli prekursor witaminy A (z którego nasz organizm ją wytworzy);
- witaminę B12 - występuje tylko w produktach pochodzenia zwierzęcego - jajach, rybach i produktach mlecznych; weganie powinni ją suplementować;
- żelazo - w fasoli, soi, amarantusie, komosie ryżowej, pestkach dyni, nasionach lnu; warto jednak mieć na uwadze, że jego wchłanianie z produktów roślinnych jest mniejsze niż z pokarmów zwierzęcych;
- cynk - w produktach pełnoziarnistych, orzechach, nasionach, roślinach strączkowych; podobnie jak w przypadku żelaza, przyswajalność cynku z produktów roślinnych jest ograniczona;
- wapń - na niedobory tego pierwiastka narażeni są jedynie weganie, ponieważ występuje w produktach mlecznych w najlepiej przyswajalnej postaci. Dobre roślinne źródła wapnia to nasiona maku, sezamu, chia, migdały, słonecznik, suszone figi, soja i tofu.
Jak poprawić przyswajalność żelaza, cynku i wapnia z produktów roślinnych? Przeczytasz o tym w artykule dotyczącym diety wegańskiej (w przygotowaniu).
Warto zapamiętać!
Dieta wegetariańska to jeden z najzdrowszych modeli żywienia, ale tylko wtedy, kiedy jest oparta na produktach roślinnych i prawidłowo zbilansowana. W takiej formie może zapobiegać chorobom dzisiejszych czasów - otyłości, chorobom sercowo-naczyniowym, niektórym nowotworom i cukrzycy typu 2, a w konsekwencji nawet wydłużać życie.
Ze względu na wykluczenie pewnych produktów z diety, stosowane diety wegetariańskiej może wiązać się z występowaniem niedoborów. Dlatego warto zwrócić szczególną uwagę pewne składniki pokarmowe i zapewnić ich dobre źródła w naszym codziennym jadłospisie. Najprostszym sposobem na dobre zbilansowanie diety jest zadbanie o jej różnorodność.
Dla wielu z nas przejście na wegetarianizm może wydawać się zbyt radykalnym krokiem. Czy możemy czerpać korzyści z diety wegetariańskiej, nie rezygnując z mięsa? Oczywiście! Pozytywne efekty, jakie niesie ze sobą stosowanie diety wegetariańskiej, wynikają przede wszystkim z wysokiego spożycia produktów roślinnych oraz ograniczenia w diecie nasyconych kwasów tłuszczowych. Możemy to osiągnąć bez całkowitego wykluczenia mięsa z diety, a jedynie ograniczenia go do sporadycznych okazji, jak robią fleksitarianie.
Nawiązując do zaleceń licznych ośrodków zajmujących się żywieniem, zdrowa dieta powinna opierać się na roślinach - warzywach, owocach i pełnoziarnistych zbożach. Dlatego nawet jeśli do idei wegetarianizmu jest nam daleko, warto rozważyć większą konsumpcję produktów roślinnych, a mięso choć kilka razy w tygodniu zastąpić rybą lub roślinami strączkowymi. Dla zdrowia!
Jeśli potrzebujesz wsparcia specjalisty w dostosowaniu diety do Twoich indywidualnych potrzeb - zapraszam do kontaktu.
Piśmiennictwo
- https://www.maczfit.pl/blog/wegetarianski-ranking-miast/
- https://businessinsider.com.pl/rozwoj-osobisty/zdrowie/swiatowy-dzien-wegetarianizmu-wegetarianizm-w-polsce/r27z9fq
- Mamzer H.: Wybryk natury czy natura? Socjologiczne uwarunkowania wzrostu popularności diet bezmięsnych. https://www.academia.edu/37720039/7.Wegetarianie.pdf [data dostępu: 4.10.2021r.]
- Leizman C.: Vegetarian nutrition: past, present, future. Am J Clin Nutr 2014;100, 496–502
- Menal-Puey S., Moran del Ruste M., Marques-Lopes I.: Nutritional composition of common vegetarian food portions. Nutr Hosp. 2016, 33(2), 386-394
- Komek A., Kucharska A., Kamela K.: Analiza profilu kwasów tłuszczowych diety wegetarian i niewegetarian w kontekście profilaktyki wybranych chorób dietozależnych. Wiadomości Lekarskie 2016, tom 69, 3, 483-488
- Benatar J., Stewart R.: Cardiometabolic risk factors in vegans; A meta-analysis of observational studies. PLOS ONE 2018, 13 (12)
- Tontad S., Stewart K., Oda K. i wsp.: Vegetarian diets and incidence of diabetes in the Adventist Health Study-2. Nutr Metab Cardiovasc Dis. 2013, 23(4), 292–299
- Śliż D., Folga A.: Dieta wegetariańska – nowa moda czy przepis na leczenie nadciśnienia tętniczego? KARDIOLOGIA w praktyce 2014, 8, 1(27), 31-33
- Król E., Sobiech M., Krejpcio Z.: Ocena spożycia składników mineralnych w całodziennych racjach pokarmowych wybranej grupy wegetarian i niewegetarian. ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość. 2005, 2 (43), 114 – 120
- Reguła J.: Charakterystyka i ocena wybranych diet alternatywnych. Forum Zaburzeń Metabolicznych 2013, 4, 3, 115–121
- Piccoli G., Clari R., Vigotti F. i wsp.: Vegan–vegetarian diets in pregnancy: danger or panacea? A systematic narrative review. BJOG 2015,122, 623–633.
- Kahleova H., Levin S., Barnard N.: Cardio-Metabolic Benefits of Plant-Based Diets. Nutrients 2017, 9, 848
- Ru-Yi H., Chuan-Chlin H., Frank B. i wsp.: Vegetarian Diets and Weight Reduction: a Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials. J Gen Intern Med 2015, 31(1), 109–16
- Key T., Appleby P., Rosell M.: Health effects of vegetarian and vegan diets. Proc Nutr Soc. 2006, 65(1), 35-41.
- Clarys P., Deliens T., Huybrechts I. i wsp.: Comparison of Nutritional Quality of the Vegan, Vegetarian, Semi-Vegetarian, Pesco-Vegetarian and Omnivorous Diet. Nutrients 2014, 6, 1318-1332
- Parol D., Mamcarz A.: Diety roślinne w kontekście chorób układu sercowo-naczyniowego. Folia Cardiologica 2015, 10, 2, 92–99
- Fenglei W., Jusheng Z., Bo Y.: Effects of Vegetarian Diets on Blood Lipids: A Systematic Review and Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials. J Am Heart Assoc. 2015, 4
- Pilis W., Stec K., Zych M. i wsp.: Health benefits and risk associated with asopting a vegetarian diet. Rocz Panstw Zakl Hig 2014, 65(1), 9-14
- Appleby P., Key T.: The long-term health of vegetarians and vegans. Proc Nutr Soc. 2016, 75(3), 287-293
- Lee Y., Park K.: Adherence to a Vegetarian Diet and Diabetes Risk: A Systematic Review and Meta-Analysis of Observational Studies. Nutrients 2017, 9, 603
- Tantamango-Bartley Y., Knutsen S., Knutsen R. i wsp.: Are strict vegetarians protected against prostate cancer? Am J Clin Nutr 2016,103,153–60
- Orlich M., Singh P., Sabete J. i wsp.: Vegetarian Dietary Patterns and Mortality in Adventist Health Study 2. JAMA Intern Med. 2013, 173(13), 1230–1238
- Haghighatdoost F., Bellissimo N., Totosy de Zepetnek J.: Association of vegetarian diet with inflammatory biomarkers: a systematic review and meta-analysis of observational studies. Public Health Nutr. 2017, 20(15), 2713-2721
- Rizzo G., Lagana S., Rapisarda A. i wsp.: Vitamin B12 among Vegetarians: Status, Assessment and Supplementation. Nutrients 2016, 8, 767
- Żywienie człowieka zdrowego i chorego. t.2. Pod red. Gawęcki J., Grzymisławski M. Wydawnictwo naukowe PWN, Warszawa 2010
- Marsh K., Munn E., Baines S.: Protein and vegetarian diets. Med J Aust. 2013, 19, 199(4), 7-10
- Dardzińska J., Banach D., Małgorzewicz S.: Diety roślinne a ryzyko rozwoju osteoporozy. Forum Zaburzeń Metabolicznych 2016, 7, 3, 99–105